degrotelijnen.nl

Hollen of ….slenteren!

Ik werk nu 13 jaar als zelfstandig ondernemer en een veel gehoord gezegde onder collega’s is ‘het is hollen of stilstaan’. Bij mij was het veelal ‘hollen en…hollen’, ofwel: van piek naar piek. Het is namelijk gemakkelijker om ‘ja’ te zeggen tegen de volgende of aanvullende opdracht, dan het is om ‘nee’ te zeggen. En omdat je nooit weet wat er na komt; pak je iedere kans. Uiteraard ook een luxe als je steeds voldoende werk hebt. Dat besef ik me ook.

Toch is het niet goed. Ten eerste is het voor je eigen ontwikkeling beter om kritisch te zijn, welke opdracht past, waar je wat van gaat leren en waar je passie en échte sterkte/ toegevoegde waarde ligt. Wel zo eerlijk naar jezelf en uiteraard ook naar de opdrachtgever. Ten tweede -en minstens net zo belangrijk- de boog kàn niet altijd gespannen staan. Het is nodig om afstand te nemen, voor verdieping, bezinning en keuzes in aanpak, werkwijze, te volgen strategie. Om scherp te zijn, wat deze organisatie op dit punt in het proces, écht verder gaat helpen. Welke interventies passend zijn. Hoe je zelf bijdraagt aan het proces; of je ‘je beste zelf’ geeft.

Ik hou van een stevige pas. En wordt meestal na twee weken op een nieuwe opdracht al herkend aan mijn loopje in de gang. Het is deel van me; altijd bezig, veel dynamiek. De afgelopen tijd heb ik echter ook de waarde van het slenteren herontdekt. Het tempo omlaag; om je heen kijken, tijd voor reflectie inbouwen, eens een andere omgeving als inspiratie gebruiken. Meer absorberen wat er om je heen gebeurd; niet altijd maar doorrennen en draven. En écht, slenteren is niet vermoeiend, als je de vrijheid kunt nemen om te genieten van de kleine dingen die je dan ziet!

De kwaliteit van het werk wordt er beter van. Kritische distantie in plaats van doorrennen op de eenmaal ingeslagen weg. Het is heerlijk; het geeft ruimte voor nieuwe creativiteit. En het is heerlijk om je in iedere opdracht te kunnen blijven ontwikkelen!

Judith Donkers

Deel dit bericht

Share on linkedin
Share on print
Share on email
Judith-Homefoto

Wie ben ik?

Als zelfstandig interim manager/ procesbegeleider voeg ik me snel en gemakkelijk in een organisatie en help de ambities en doelen scherp te krijgen...

IMG_1713

Wat doe ik?

Vanuit mijn expertise op het gebied van verandermanagement, huisvesting en bedrijfsvoering, ondersteun ik organisaties bij uiteenlopende verbetertrajecten...

Life Long Learning

Door te lezen ontsnap ik even aan de druk van alledag. Niets lekkerder dan in een boek verdwijnen, de tijd te vergeten en je in een andere wereld wanen...