degrotelijnen.nl

Facebook verbindt

Sinds vorig jaar ben ik (steeds fanatieker) gebruik gaan maken van Facebook. Hoewel ik het nog steeds een ingewikkeld en complex medium vind, heb ik er veel plezier van. Twitter gebruik ik al veel langer, maar dat werd de laatste tijd steeds minder. En afgelopen week viel me ineens op, dat mijn timeline ingrijpend is veranderd. In plaats van aaneengesloten berichten uit mijn (zakelijk/ privé) netwerk, hebben nu actualiteiten accounts de (ruime!) overhand. Ik volg nrc, nu.nl, Flashfoto24 (lokale actualiteiten), FD Nieuws en enkele ‘goeroes’ uit mijn vakgebied en de social media sector.

Ik kijk ook met andere redenen in de updates van Twitter dan voorheen: nu vooral ‘wat speelt er’ (of zoekend naar specifiek nieuws), terwijl voorheen de vraag centraal stond ‘waar hangen de anderen uit en wat houdt ze bezig’.

Dat zette mij aan het denken. Ben ik de media anders gaan benaderen? Zit ik anders in mijn werk en netwerk dan voorheen? Is het een algemene tendens? En waarom spreekt het ene medium me (nu) meer aan dan het andere, of waarvoor gebruik ik de beschikbare media eigenlijk?

Teveel vragen om hier –kort-  te beantwoorden. De bewustwording was voor mij aanleiding om eens te googlen op ‘Facebook versus Twitter’. Ik vond bevestiging van wat ik dacht, en het zette me ook aan het denken. Enkele verschillen:
• Twitter gaat over ‘hier en nu’; actualiteitsgehalte is hoog en 92% van acties als gevolg van een bericht worden binnen één uur na plaatsen genomen. Twitter is tijdsgevoelig. Bij Facebook is de communicatie meer ‘on going’ en discussies naar aanleiding van een bericht kunnen uren, soms dagen doorlopen.
• Facebook connecties hebben veelal een basis in een offline relatie (men kent elkaar al en ontmoet elkaar ook in echte leven). Er is meer binding en ook loyaliteit naar elkaar. Twitter-communicatie is vaak meer onpersoonlijk; het gaat meer om het luisteren naar elkaar. Door een doelgroep te volgen, krijg je zicht op wat er speelt. Zoeken is gemakkelijk door het gebruik van hashtags, trending topics en het aanmaken van favorieten.  Twitter gaat vooral over ‘geïnformeerd blijven’ en minder over verbinding.
• Twitter heeft een jonger publiek (50% is jonger dan 34 jaar; bij facebook is 45% ouder dan 45). Ook dit gegeven vraagt een ander type berichtgeving/ schrijfstijl.

 

Als je de verschillen goed kent, kun je dit uiteraard gebruiken in je wijze van communiceren en in de keuze voor en gebruik van de verschillende media. Ik zal daar de komende tijd nog eens kritisch over nadenken. Vooral: ‘Waarom zou ik evt. vaker Tweets posten?’. De tijd “ik Twitter, dus ik besta” heb ik kennelijk achter me gelaten (kwestie van leeftijd dan toch?). De waarom vraag blijft voor mij essentieel. En wanneer heb ik nou écht tijdgevoelige updates die er toe doen? Ik twitter relatief fanatiek als ik op een congres, symposium of netwerkevenement ben. Dan deel ik met mijn achterban en doelgroep wat ik vind van wat ik hoor. Verder is Twitter vooral mijn nieuws- en zoekkanaal. Een geweldig ‘actueel naslagwerk’.

En eerlijk: mijn balans werk-privé is anders dan een tijd geleden. Facebook is een heerlijk medium om de kwaliteiten van het leven te delen met  een ‘inner circle’. De dialogen, de ‘likes’ en de tips die worden uitgewisseld, staan voor mij voor waardevolle verbindingen. Dus: ja. Ik ben de media anders gaan gebruiken. En mijn (zichtbare) aanwezigheid op die media, weerspiegelt waar ik sta. Feels good!

 

PS welkom om mijn Facebookprofiel te bekijken. Mijn ‘eigen ikke’ breng ik namelijk ook mee in mijn werk.

Deel dit bericht

Share on linkedin
Share on print
Share on email
Judith-Homefoto

Wie ben ik?

Als zelfstandig interim manager/ procesbegeleider voeg ik me snel en gemakkelijk in een organisatie en help de ambities en doelen scherp te krijgen...

IMG_1713

Wat doe ik?

Vanuit mijn expertise op het gebied van verandermanagement, huisvesting en bedrijfsvoering, ondersteun ik organisaties bij uiteenlopende verbetertrajecten...

Life Long Learning

Door te lezen ontsnap ik even aan de druk van alledag. Niets lekkerder dan in een boek verdwijnen, de tijd te vergeten en je in een andere wereld wanen...