Op deze plek hou ik mijn persoonlijke top-5 bij. Er zijn veel waardevolle boeken, maar niet ieder boek blijft een ‘all time favorite’. Onderstaande boeken hebben voor mij een bijzondere betekenis. Ik vertel je graag waarom, als we elkaar ontmoeten!
- Oost&West, van Ian Morris. Een heftig dikke pil, die het predicaat ‘magnus opus’ verdient…. Diepgaande geschiedenis vanaf het begin van de mensheid, waarin de grote wereldpolitiek en het ontstaan van de (huidige) dominantie van het Westen helder worden verklaard. Inclusief een voorspelling voor de toekomst; die helaas niet rooskleurig is, maar wel zéér aannemelijk opgebouwd. Voor de doorduwer, van harte aanbevolen!
- De uitvinders, van Walter Isaacson. Prachtige tijdlijn van het ontstaan van onze digitale wereld en hoe toevallige ontmoetingen daarin centraal staan. Met bijzonder uitgelicht de cruciale maar vergeten rol van vrouwen door de gehele geschiedenis. Eigenlijk het ultieme pleidooi voor samenwerken.
- Olietankers en Speedboten, van Menno Lanting. Een prikkelend overzicht van wat er om ons heen gebeurt en hoe de digitale technologie de bestaande businessmodellen steeds sneller uitdaagt. Praktisch in de uitwerking van wat dit voor organisaties, leiderschap en de rol van HR betekent.
- Regel jij het draagvlak? Praktijkervaringen, kennis en aanspreken de modellen, door Monica Wigman samengebracht in een fraaie layout. Al lezende wil je gelijk aan de slag met het ontwerp van een stevige strategie voor de verandercommunicatie in het project/ organisatie waar je werkt! Zeg nou zelf; alleen de titel al…
- Giftige Communicatie, van Sandra Hertogh en Annemarie van der Wel. Ik hou van gedoe en vooral van het oplossen daarvan. Dit boek maakt (giftige) patronen in communicatie transparant en neemt alle excuses weg om te denken ‘het gaat vanzelf wel voorbij’. Aanrader!