degrotelijnen.nl

Wortels en vleugels

“Geef wortels en vleugels”

Mijn inspirerend motto op het gebied van leiderschap. Het beschrijft de managementomgeving waarin ik goed gedij en de sfeer die ik neerzet in een team waarmee ik werk. Er ontstaan veel mogelijkheden als er ófwel een duidelijke opdracht of kaders worden gegeven (wortels) , ófwel als er veel vrije ruimte wordt geboden (vleugels). Uiteraard in een sfeer van vertrouwen. Dan voelt ieder zich vrij mee te denken en mede vorm te geven aan de toekomst van de organisatie.

Als fasemanager kom ik tijdelijk een organisatie binnen en mag ‘opbouwwerk’ doen in een belangrijke fase van organisatieontwikkeling. Het gaat dan vooral om ‘mensen in beweging brengen’ en een gezamenlijke stip op de horizon creëren en levend maken. Leidinggeven zie ik vooral als: omgaan met energie. Als leidinggevende is het mijn rol en taak om de energie van het team door analyse en inspiratie om te zetten in productieve veranderkrachten, om innovatie te prikkelen. Wat ik zie en hoor kan ik op creatieve wijze verbinden, vernieuwen, ontwikkelen en veranderen.

Ik hou van een planmatige aanpak en een lange termijn focus. Heldere doelen en een inspirerende visie, waarin je –gezamenlijk- gelooft en voor gaat. Tactiek is daarbij ondergeschikt aan strategie. Bewegingsruimte geeft flexibiliteit. Ik doe graag een beroep op creativiteit, maar verwacht ook toewijding aan de overeengekomen doelen. Als de neuzen gelijkgericht zijn, is er ruimte voor zijstapjes, experimenten en alternatieven.
Ik geef om mensen, zie talent en zet mensen in hun kracht. Als mensen doen waar ze goed in zijn, stroomt de energie ‘vanzelf’ en is weinig sturing nodig. En wat je dan al kunt bereiken…

Door reflectie op vooral mijn eigen functioneren en door trouw te blijven aan mijn eigen principes, ontwikkelt mijn eigen stijl en persoonlijkheid zich elke dag. Een gezonde dosis zelfkennis, een stevig gevoel voor rechtvaardigheid en een open geest maken dat iedere omgeving een geweldige leerschool is!

Judith Donkers

Deel dit bericht

Share on linkedin
Share on print
Share on email
Judith-Homefoto

Wie ben ik?

Als zelfstandig interim manager/ procesbegeleider voeg ik me snel en gemakkelijk in een organisatie en help de ambities en doelen scherp te krijgen...

IMG_1713

Wat doe ik?

Vanuit mijn expertise op het gebied van verandermanagement, huisvesting en bedrijfsvoering, ondersteun ik organisaties bij uiteenlopende verbetertrajecten...

Life Long Learning

Door te lezen ontsnap ik even aan de druk van alledag. Niets lekkerder dan in een boek verdwijnen, de tijd te vergeten en je in een andere wereld wanen...