degrotelijnen.nl

De kracht van organisatierituelen

In mijn vorige blog of column schreef ik dat het loont om (als managementteam) te investeren in een gemeenschappelijke taal. De afgelopen weken heb ik meer naar ‘gemeenschappelijk’ gezocht, dan specifiek naar de rol van ‘organisatietaal’ daarbij. Ik ben tot de vooronderstelling gekomen dat “de hoeveelheid rituelen in een organisatie bepalend is voor de mate waarin medewerkers zich prettig, veilig en thuis voelen”.

De vraag is nu dus, of dat ook werkelijk zo is?

Rituelen kenmerken zich door herkenbare patronen en ook door herhaling. Vaak spelen attributen een grote rol bij rituelen. Rituelen zijn heel belangrijk: Het vertrouwde karakter ervan zorgt dat mensen zich op hun gemak voelen; het zorgt voor een bindmiddel in een groep. Een ritueel wordt bepaald door achtergrond en cultuur.
Het is helder dat een gedeelde achtergrond of cultuur (normen en waarden) leidt tot een sterkere binding. Dit betekent ook, dat niet ieder ritueel in iedere groep zal ‘landen’; het moet een passende uiting zijn van de specifieke gedeelde waarden van een groep.

Daar zit denk ik ook de uitdaging. In iedere organisatie worden informele of formele bijeenkomsten georganiseerd. Vaak hangen ze meer aan het enthousiasme van de persoon of de commissie die het organiseert, dan dat er een (logische) verbinding is met de organisatiecultuur. Dat is jammer, want daarmee is de kans dat het een gewoonte en uiteindelijk zelfs een ritueel kan worden, verkleind. Natuurlijk kunnen dergelijke gewoonten ‘hardnekkig’ worden volgehouden. Toch zal hier nooit een echt rituele waarde ontstaan. Het is dan hooguit een ‘traditie’. Op zich al mooi; al ga ik liever voor de ‘plus’ van de inhoudelijke waarde…

Een goed voorbeeld van een sterk ritueel is de opening van een school- of collegejaar in het onderwijs. Het geeft als het ware een tweede nieuwjaarsgevoel in veel onderwijsorganisaties; met nieuwe motto’s, jaarthema’s en vooral ook het bijpraten, elkaar weer ontmoeten na weken van vakantie en voordat de lessen weer starten.

Een goed (vooral: flexibel) opgesteld én met aandacht uitgevoerd (vooral dat laatste!!) Lief&Leed protocol kan ook rituele waarde kan hebben, net als een ‘eerste werkdag protocol’ (hoe ontvangen we een nieuwe collega in onze organisatie?), de kerstborrel, het nieuwjaarsontbijt en ook het afleggen van de eed bij de rijksoverheid (mooi!).

Ik daag organisaties uit de tradities, handelingen, patronen en gewoonten eens onder de loep te leggen en te zoeken naar verbinding met missie, visie, leiderschap en (organisatie)cultuur. In de organisaties waar ik kom ga ik nog scherper letten op de ‘best practises’. En ik hoor ze ook graag van u!

Voor nu een fijne zomer*,

Judith Donkers

* PS van een goede vriendin en collega kreeg ik het FLOW vakantieboek… Hoezo (oude) gewoonten een nieuw leven in blazen? De aanleiding was een tweet van een andere vriendin en collega “Hij is er weer!…” (over datzelfde vakantieboek)…

Deel dit bericht

Share on linkedin
Share on print
Share on email
Judith-Homefoto

Wie ben ik?

Als zelfstandig interim manager/ procesbegeleider voeg ik me snel en gemakkelijk in een organisatie en help de ambities en doelen scherp te krijgen...

IMG_1713

Wat doe ik?

Vanuit mijn expertise op het gebied van verandermanagement, huisvesting en bedrijfsvoering, ondersteun ik organisaties bij uiteenlopende verbetertrajecten...

Life Long Learning

Door te lezen ontsnap ik even aan de druk van alledag. Niets lekkerder dan in een boek verdwijnen, de tijd te vergeten en je in een andere wereld wanen...